Menneet

2017

logo2

Kaupunkimme historian hämärässä on lukemattomia tarinoita, jotka odottavat ja ansaitsevat tulla kerrotuiksi. Nyt Werneri Holopaisen tutkimukset tuovat nämä unohdetut tarinat jälleen valoon. Ääneen pääsevät muiden muassa Pitkän Vihan aikaan seikkailut Musta-Nykyri, tulisilmäinen Matleena joka poltti Oulun vuonna 1822, Kaarlenholvissa edelleen majaansa pitävä kuollut merimies, levottomasti lepäävä satulamaakari Jaakoppi Jaagenkrantsi ja Oulun tytöstä saksalaiseksi prinsessaksi päätynyt Ebba Lavonius.

Tutkimuksien kautta pääset kohtaamaan elävästi historian vähemmän tunnetut hahmot ja peilaamaan yhdessä omaa aikaamme menneisiin vuosisatoihin.

Tutkimukset esitetään Oulun keskustan vanhoissa rakennuksissa osana Lumo Light festivaalien ohjelmaa marraskuussa.

Työryhmä

Ohjaus, käsikirjoitus, valo- ja äänisuunnittelu
Matti-Pekka Heikura

Sävellys, sanoitus ja musiikki
Satu Jylhä

Tuottaja
Kreetta Askola

Maskeeraus ja efektit
Mikko Heikura

Puvustus ja tarpeisto
Niina Heikura

Rooleissa
Aleksi Höylä, Sini-Sisko Kalajoki, Pete Miettunen, Marianne Turtio


Logo web.png

Hän on portti ja avain, kaikki ja ei mitään, kaikki yhdessä ja yksi kaikessa. Kuulet hänen huutonsa kaukaa kun uskaltaudut lähelle. Lukemattomat maailmat ja niiden kielletyissä kulmissa loistava todellisuus on sinun, jos vain uskallat kuunnella mitä se sinulle kuiskaa. Yog-Sothoth.

Ohjaus ja dramatisointi: Matti-Pekka Heikura
Lauteilla: Aleksi Höylä

Yog-Sothoth jatkaa jatkaa kesällä 2016 esitetyn Nyarlathotepin aloittamaa H.P. Lovecraftin kirjoituksiin pohjautuvien saunateatteriesitysten sarjaa. Yog-Sothoth saapuu Kesän Saunan iintiimeissä ja hämärissä löylyissä avaamaan portit maailmojen ja todellisuuksien välille. Tartutko sinä hopeiseen avaimeen?

Esitykset:
6.7. klo 17
7.7. klo 17
10.7. klo 17

Esitys kestää noin 15 minuuttia ja se on Kesän Saunan löylyhuoneessa. Löylyhuoneessa on pidettävä uimapukua. Ennen esityksen alkua on varattu aikaa uima-asun päälle vaihtamiseen. Esityksen jälkeen on mahdollista ja hyvin lämpimästi suositeltavaa jäädä saunomaan Kesän Saunalle.

Liput: Pääsymaksu esitykseen on Kesän Saunan normaali saunamaksu 5€, myös sarjaliput käyvät. Esityksen jälkeen kerätään vapaaehtoinen kolehti esiintyjille.


2016

Montonen

14344206_1995162397376785_2748075829095775987_n

Musiikin ja elävän tulen rytmittämän tarinan Oulun linnan kuuluisimmasta vangista.

Tekijät:
Ohjaus ja käsikirjoitus: Matti-Pekka Heikura
Sävellys ja sanat: Satu Jylhä
Lavalla: Aleksi Lankinen ja Sini-Sisko Kalajoki
Pyroteknikko: Mikael Palojärvi, Suomen Ilotulitus Oy
Valokuvat: Tero Ojala, Studio Focus
Puvustaja: Laura Luosujärvi
Maskeeraus: Mikko Heikura
Koreografia: Henna Ikkala

Tapahtuma oli osa Lumo Light Festival Oulua.

Montosta esitettiin marraskuussa 2016 Oulun linnan kellarissa.

 


SH1

Sankarihymni – Timo K. Mukka 30.8. – 10.9. Oulussa ja Raahessa

Sankarihymni on satiirinen kertomus sankaruudesta ja oman arvostuksen häilyvyydestä. Pääpaino on nuoren ihmisen epävarmuudessa ja itsensä hyväksymisessä – tai sen mahdottomuudessa. Timo K. Mukan novelliin perustuvan Sankarihymnin dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaa Toni Kettukangas, rooleissa nähdään Mika Kiviniemi, Aino Granlund, Matti-Pekka Heikura, Mari Kurkimäki ja Aleksi Lankinen, musiikista vastaa Krista Putaansuu. Tuotannosta vastaa ATT – ensemble.

Sankarihymnin esitykset ovat ulkoilmanäytöksiä kolmella eri hiekkarannalla Oulun seudulla 31.8.–3.9. Veden läheisyys ja hietikko kuuluvat erottamattomasti Timo K. Mukan tarinaan, joten näytelmän esiintyjät ja yleisö ovat rannalla samassa miljöössä, ja näin yleisö johdatetaan syvemmälle teokseen.

https://www.facebook.com/events/1114075975318607/


 

Nyarlathotep

Logo.jpg

”Vanhin ja vahvin ihmiskunnan tunteista on pelko, ja kaikista peloista vahvin on tuntemattoman pelko.”

Nyarlathotep on H.P. Lovecraftin runoihin ja novelleihin pohjaava kertomus ja matka kielletystä tiedosta sekä ulommista jumalista. Se on ainutlaatuinen saunateatteriesitys joka vie saunojan katsomaan silmästä silmään unohdettuja jumaluuksia ja sanoinkuvaamattomia olentoja, jotka lipuvat unohdettuina unen ja äärettömyyden kynnyksen tuolla puolen.

Ohjaus ja dramatisointi: Matti-Pekka Heikura
Lavalla: Mika Kiviniemi

Esitykset:
Kesän Saunassa, Koskitie 58, 90500 Oulu
Pe 3.6. Klo 17
La 4.6. Klo 17
Pe 10.6. Klo 17

Esitys kestää noin 15 minuuttia ja se on Kesän Saunan löylyhuoneessa. Löylyhuoneessa on pidettävä uimapukua. Ennen esityksen alkua on varattu aikaa uima-asun päälle vaihtamiseen. Esityksen jälkeen on mahdollista ja hyvin lämpimästi suositeltavaa jäädä saunomaan Kesän Saunalle.

Liput: Pääsymaksu esitykseen on Kesän Saunan normaali saunamaksu 5€, myös sarjaliput käyvät. Esityksen jälkeen kerätään vapaaehtoinen kolehti esiintyjille.

Tervetuloa saunaan kesäkuussa. Iä, Iä!


Liisa Ihmemaassa

Liisa Ihmemaassa – koko perheen mielikuvitusseikkailu
ATT – ensemblen Liisa Ihmemaassa on nykyaikaan ajattomasti päivitetty versio Lewis Carolin klassikosta. Esitys keskittyy mielikuvituksen voiman, sekä ihmismielen kummallisten ja hassujen ilmiöiden äkkiväärään hämmästelyyn. Liisa Ihmemaassa esitettiin Ravintola Rauhalan pihassa 31.6. – 17.7.2016

facebookissa: https://www.facebook.com/events/450580485151367/


Status1

 

 

 

 

 

 

STATUS – valtoja 3/3
Status on Mika Kiviniemen Valtoja esityssarjan kolmas osa.

Esityksessä pureudutaan ihmisten tietoisiin ja erityisesti tiedostamattomiin valintoihin ja tekoihin, joita he tekevät omaa statustaan korottaakseen. Omasta asemasta kilpailu on peli, jota pelataan monella kentällä yhtä aikaa. Toiset pääsevät huipulle, toiset kotiin. Voiko vaihtopenkille jäädä, vai onko kaikkien pakko pelata?

Status on absurdi peli, fyysinen ja ronski.

Teoksen käsikirjoitus on syntynyt työryhmän kokemuksien, harjoitusten ja tutkimusten pohjalta.

Käsikirjoitus: Jani Manninen ja Mika Kiviniemi
Ohjaus: Mika Kiviniemi
Näyttelijät: Sini-Sisko Kalajoki, Hanna Hautala, Matti-Pekka Heikura, Aino Granlund ja Aleksi Lankinen.

Esitykset:
Nuottasaari – talolla, Isokatu 94 Oulu
1.4. – 16.4.

facebookissa: https://www.facebook.com/events/1520309108271133/

Oulun kaupunki on tukenut produktion valmistusta


 

Temppeli-wordpress

ATT-ensemble esittää monologina yliluonnollisen kauhun mestari H.P Lovecraftin hyytävän tarinan sukellusveneen kapteenin viimeisistä hetkistä Atlantin valtameren pohjassa. Kutsumme yleisömme kokemaan yksinäisyyden, klaustrofobian ja äärettömän valtameren paineen vaikutusta ihmisen mieleen. Atlantin pohjassa muinainen temppeli kutsuu viimeistä henkiinjäänyttä kelmeän vihreällä hohteellaan. Vastaatko sinä kutsuun?

Monologin tyylilajina on Chiaroscuroteatteri. Chiaroscuro (ital. chiaro ’kirkas’, oscuro ’pimeä’) eli valohämy tarkoittaa asteittaista siirtymistä valosta varjoon. Tyylisuuntaa määrittää yksi vahva valonlähde ja sen luomat varjot, yksityiskohdat ja tunnelma. Tuomitun sukellusveneen kapteenin ainoa valonlähde on hänen kädessään kulkeva lamppu, ja akkujen hiipuessa, myös valo alkaa kuolla, samalla kun unohdetun temppelin valo voimistuu. Tähtitornin kahvilan kellari antaa esitykselle ainutlaatuisen ympäristön ja kivisillä seinillään tuo valtameren puristuksen ja syvyyden hiljaisuuden yleisön ympärille, samalla kun tarinamme kertoja valaisee kellarin pimeyttä lampullaan.

Tekijät:
Ohjaus, dramatisointi, valo- ja äänisuunnittelu: Matti-Pekka Heikura
Lavalla: Mika Kiviniemi
Suomennos: Ilkka Äärelä

Temppeli oli osa Valoa Oulu! -valofestivaalia, joka järjestetään kolmatta kertaa 20.–29.11.2015. Festivaali on koko perheen maksuton tapahtuma, jonka Oulun kaupunki järjestää yhdessä yhteistyökumppaneidensa kanssa. Lisätietoja: www.ouka.fi/valoaoulu

Esitys on Valistustalorahaston tukema

Temppeli Facebookissa:
https://www.facebook.com/events/1021674707885271/1021675164551892/


Vapaus lehdistö 1

VAPAUS – Valtoja 2/3 Stand Up Tragikomedia

Vapaus on Mika Kiviniemen valtaa käsittelevän teossarjan toinen osa. Se on syntynyt mielenkiinnosta ja tarpeesta hämmästellä ihmisen tapoja käyttää valtaa ja rajoittaa omaa ja muiden vapautta. Suurennuslasi osoitetaan lähelle itseä, eli kohti länsimaista, ainakin näennäisesti melkoisen vapaata ihmistä. Esitys ei pyri antamaan vastauksia, vaan esittämään kokemusten kautta ennen kaikkea kysymyksiä. Pääosassa on ihmisen kaipuu valtaan ja vapauteen. Vapauden käsitettä ja tunnetta pengotaan ihmettelemällä erilaisia ilmiöitä, sekä niiden syitä ja seurauksia.

Miten vapaus on olemassa meidän kokemuksissamme? Osaammeko me hyödyntää vapauttamme oikein? Uskallammeko käyttää vapautta, jos sen saamme? Sorrammeko omalla vapaudellamme toisten vapautta?

Tärkeässä osassa ovat ajatukset ja kokemukset, joita esiintyjä on koonnut omasta elämästään, sekä haastattelemalla ihmisiä. Jotkut kokemukset ovat oikeasti tapahtuneita, toiset keksittyjä, jotkut siltä väliltä, mutta kaikki jollain tapaa todellisia.

Muodoltaan esitys on Stand Upin ja teatterin ristisiitos, johon väliin heitetään dokumentaarisiakin pätkiä. Ajoittain voidaan heilahtaa raskaisiinkin aiheisiin, mutta huumorin kukkaa ei päästetä lakastumaan. Tästä syystä esitys onkin määritelty Stand Up – tragikomediaksi.

Esityksen lopussa esiintyjä avaa keskustelun, johon yleisö voi osallistua, tai olla osallistumatta. Kenenkään ei ole pakko kuitenkaan sanoa yleisössä mitään, eikä tarvitse pelätä joutuvansa osalliseksi esitystä. Katsomoon voi siis tulla ihan huoletta vain katsomaan.

Produktio on Oulun Valistustalo rahaston tukema.

Esitykset:

Esitettiin Kulttuuritalo Valveella elokuussa 2015 ja Pop-Up teatteri Rion satamssa syyskuussa 2015

käsikirjoitus ja toteutus: Mika Kiviniemi

lavalla: Mika Kiviniemi

videotaide: Matti-Pekka Heikura ja Roosa Paavola

tuotanto: ATT-ensemble

ojv_Logo2015_pos_va¦êri

Vapaus oli Oulun Juhlaviikkojen 2015 ekstrojen ohjelmistoa.
https://www.facebook.com/events/952629888102751/


 

Kiitos Kesän 2015 katsojille!

KissaKissa ja KoiraKoira – koko perheen näytelmä

Esitykset Turkansaaren ulkomuseossa
Turkansaarentie 165, 90310 Oulu
pe: 26.6. klo: 16.30 su: 28.6. klo: 14.00
ke: 1.7. klo: 14.00 pe: 3.7. klo: 14.00 la: 4.7. klo: 14.00
su: 5.7. klo: 14.00 ke: 8.7. klo: 14.00 pe: 10.7. klo: 14.00 la: 11.7. klo: 14.00 ja su: 12.7. klo: 14.00

Tuotanto:
ATT-ensemble (AlppilanTaiteellinenTeatteri) yhteistyössä Kulttuuriosuuskunta ILMEen kanssa.

Käsikirjoitus: Mika Kiviniemi
Ohjaus: Aino Granlund

Produktio oli Oulun Valistustalorahaston tukema


 

Voitto!

VOITTO!

Voitto! on esikoinen Mika Kiviniemen kolmiosaisessa valtaa käsittelevästä teossarjassa.
Esitys nostaa pöydälle yhden ihmisen sisäisen kilpailun oman epävarmuuden ja kunnianhimon välillä.

Kilpailuvietin ja vallanhimon vaikutukset tulevat esiin jokapäiväisissä tilanteissa,
henkilökohtaisella ja intiimillä otteella.
Päämääriä ja pyrkimyksiä kuoritaan rehellisyyden kylmällä veitsellä kerros kerrokselta,
kohti paljasta sykkivää syiden sydäntä.
Ennen synninpäästöä on pelot ja halut tunnustettava.

Ennen kaikkea Voitto on ruumiillisen riemukas ja raastava,
yhden mielen esitystaiteellinen tutkielma vallasta ja voittamisesta (eli teatteriesitys).
Voitossa paljastetaan pinnistelemällä ja väistetään paatoksen karikot
hukkumalla absurdin komiikan syleilyyn.
Voitto ärsyttää sopivasti ja kuohuttaa mukavasti.

Ainakin se on tavalla tai toisella kovaa kamaa. Ei sisällä alastomuutta, tahi pilkkakirveitä.

Voiton esitykset Kulttuuritalo Valveella 31.1. 4.2. 7.2. ja 8.2. klo: 19.00
esityksen kesto: n. 45min

Ohjaus:Matti-Pekka Heikura
Käsikirjoitus ja roolisuoritus: Mika Kiviniemi

https://www.facebook.com/events/1562048007359299/

Yksi ajatus artikkelista “Menneet

  1. Paluuviite: STATUS Valtoja 3/3 Ensi-iltaan 1.4. – ATT – ensemble (AlppilanTaiteellinen Teatteri)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s